2011. április 28., csütörtök

Az itató fontosságáról

 A hosszú téli etetés és itatás után a madáritatókat továbbra is működtetni kell. A madaraknak nagyon nagy szükségük van a folyadékra, illetve a fürdésre a tollaik tisztán tartása miatt. A természetben,de főleg a városi környezetben egyre kevesebb helyen férnek vízhez, amit akár egy nagyobb méretű virágalátét kihelyezésével vagy egy kis méretű kerti tóval pótolhatunk. Ilyenkor több dolgot is figyelembe kell venni.
- kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót,
- kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt ahol a madarak biztonságban érzik magukat,látják a tónak az alját (kavicsokat helyezhetünk a tó sekély részére) illetve ahol biztonsággal tudnak állni.


Fontos a tollak tisztán tartása

Sekély kavicsos rész a madarak  kedvenc fürdőhelye
-Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni kell.
-Lehetőleg akkora itatót használjunk, melyben egy feketerigó vagy galamb nagyságú madár is képes megfürödni.
- Az itatókat letehetjük egyszerűen a földre, de elhelyezhetjük a párkányon, illetve erkélyen, tornácon kisasztalra, fatuskóra is. Az így megemelt itatókon a madarak nagyobb biztonságban vannak a macskáktól és mi is jobban meg tudjuk figyelni őket.
Ezzel az apró segítséggel népes madársereget csalogathatunk a kertünkbe,akik több kilométeres távolságot is képesek megtenni pár korty vízért.
Itt egy példa : szegény örvös galamb mindent megmozgat egy kis folyadékért...természetesen segítettünk neki, megnyitottuk a csapot :)

Egy csepp is aranyat ér

Kukucs
A fotókat Reszt Károly és Harangozó Adina készítette.






-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése