2012. november 14., szerda

Beindult a téli madáretetési szezon

A téli hónapokban energia dús táplálékkal segíthetjük a madarak túlélését. Könnyen megszokják és számítanak az etetőhelyek kínálatára. Évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.
A mesterséges fészkelőhelyek kialakítása és a madáritatók létesítése mellett a téli madáretetés is fontos madárvédelmi tevékenység. Október végétől -március végéig (időjárástól függően akár április közepéig) folyamatosan töltsük meg etetőinket.

Mezei veréb razzia
Téli etetőanyagok:
-Fekete  napraforgó ( kis szemű)  fogyasztja: szén,kék és barátcinege,zöldike,házi és mezei veréb,tengelic csíz,erdei és fenyőpinty,meggyvágó,közép,és balkáni fakopáncs,csuszka.szajkó.

Zöldike és széncinege szotyizgatás közben :)
-Zsiradék: faggyú,sótlan szalonna,cinke-golyó. A sózott zsiradék  folyamatos vízfelvételre kényszeríti a madarakat ami  erős fagyban gondot jelenthet. Fogyasztja: szén,kék és barátcinege,házi és mezei veréb,csuszka,fekete rigó,vörösbegy,őszapó,fakopáncs.

A fakopáncs is gyakori vendég
-mogyoró,dió: szén,kék és barátcinege,vörösbegy csúszka,veréb. Ha finomra törve is kínáljuk, akkor még több fajta madár tud belőle enni.

Meggyvágó
-köles,lenmag,fénymag : házi és mezei veréb,erdei és fenyőpinty,tengelic,csíz.
-túró,reszelt sajt: fogyasztja az ökörszem,vörösbegy,fekete rigó,
-alma (földön és fára szúrva is) fogyasztja a: szén és kékcinege,fekete rigó szajkó,fenyőrigó .Nagy segítséget nyújthat szokatlan módon áttelelő madaraknak is, például a barátposzátának
-konyhai maradék (tészta,főtt rizs,sajt,levesbe főtt zöldségek) fogyasztja: ökörszem,vörösbegy fekete rigó,szajkó.
Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva, gyomor- és bélgyulladást okozhatnak Akár a madarak pusztulásához is vezethet. Ne feledkezzünk meg a madárkák itatásáról sem,mert az is igen fontos.

A majszoló
Az etetők körül nem csak madarak fordulhatnak elő. Így őket is megfigyelhetjük, illetve lencsevégre kaphatjuk.
Fotók:Harangozó Adina és Reszt Károly

2 megjegyzés:

  1. Jó a bejegyzés!! ..és a képek is csodásak!! A Mókus ..! Fura, hogy még nem írtam erre!?

    Péter

    VálaszTörlés