2013. július 17., szerda

A madáritatásról röviden

  Madárvédelmi szempontból az egész évi folyamatos itatás ugyanolyan fontosságú, mint a téli madáretetés. Rengeteg örömet tudnak okozni számunkra a kis tollas vendégek.

Tengelic
 Nem csak ivásra, hanem tolluk tisztán tartása miatt fürdésre is használják ezeket a kihelyezett itatókat.

Fürdőző barátposzáta tojó
 Erre a célra akár egy nagyobb cserépalátét is megfelelő. Ha a környéken vannak macskák, akkor ne a földre hanem inkább egy fatuskóra vagy kicsit magasabb helyre tegyük ezeket az edényeket,mert ott nagyobb biztonságban vannak a madaraink. Érdemes egy nagyobb követ is beletenni, hogy érezzék a tálka mélységét, így a kisebb madarak is szívesen fogják használni. Minél régebben üzemeltetjük itatóinkat illetve kerti tavainkat, annál több madárfaj viselkedését figyelhetjük meg a közelükben.

Karvalyposzáta tojó

Keresztcsőrű tojó

Csíz
A gondos szülők a fiókáknak is megmutatják a vízfelvevő forrásokat, és utána a kicsik is bátran használatba veszik ezeket.
Mi többféle itatót működtetünk, a cserépalátéttől kezdve a kerti tavon át a nagy asztali itatóig, sőt még az első emeleti erkélyünkre is két edénykét raktunk ki nekik egy virágládába, amit reggeltől estig nagy előszeretettel látogatnak.

Dr Déri János további javaslatai: " Fontos az itatás, és az is fontos, hogy a vizet gyakran, naponta többször cseréljük és közben az itatótálat alaposan mossuk ki és fertőtlenítsük, majd öblítsük el. A kevés, nyáron gyorsan felmelegedő, elkoszolódott vízben kórokozók terjedhetnek. A Dunakanyarban etetőre(ilyenkor?)és itatóra százasával járó zöldikék tömeges pusztulását figyelték meg több helyen is az elmúlt hetekben. A szúnyogok elleni permetezéssel összefüggő mérgezésre gondoltak a bejelentők, de ez nem valószínű, mert csak a zöldikék hullanak. Laborvizsgálatuk még tart, de jelen stádiumban valamilyen zöldike-specifikus kórokozóra gyanakszunk. Az itatóra járó veszélyeztetett zöldikék ivóvízben adagolt gyógyszeres kezelése (Ciprobay és Klion) egy helyen eredményre vezetett. De megelőző, ötletszerű kezelés nem kéne, csak ahol baj van, és csak szakemberrel való egyeztetés után! Máshol elég a fertőtlenítés. Akinek hasonló tapasztalata van, kérem ossza meg, és hívjon a 30 /9435494-es mobilomon!"

Fotók: Reszt Károly és Harangozó Adina

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű fotók!!!!!Nekem is 3 helyen van kitéve itató. Van olyan időszak,amikor gyakran használják, de mostanában sajnos igen ritkán látom őket.Igaz,dolgozom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük!!
      Sajnos mi is csak hétvégén tudjuk csodálni őket.

      Törlés